”Är du från Finland så är du en främling”

26.9.2018
Den erfarenheten delas av många i en ny bok om finlandssvenskt kvinnoliv i Sverige.

Boken har fått titeln Den första veckan grät jag…. och beskriver känslan av att anlända till ett land där man talar samma språk men ändå blir bemött som en främling.

I personliga intervjuer skildrar fjorton finlandssvenska kvinnor, idag mellan 95 och 69 år gamla, sitt första möte med Sverige.

Gemensamt för dem är att alla har flyttat från Finland till Sverige mellan 1940- och 1980- talet. Alla har ett långt yrkesliv bakom sig och ingen är s.k. kändis. De kände att de reste till ett land som de förstod sig på, men mötet kunde bli chockartat. Idag ser de tillbaka på sina långa liv med många minnen och skarpsynta observationer om dagens svenska samhälle.

Bokens redaktörer Karin Lindfors och Asta Lumikero har sammanställt intervjuerna till en fängslande berättelse om vilket stort steg det var att emigrera då, jämfört med dagens globaliserade värld. Berättelserna visar på den kluvenhet som finns hos både den som anländer och den som tar emot. Det nya och främmande möter man med frågor, egna föreställningar och fördomar. Ett evigt mönster går igen, idag är det nya grupper som är föremål för tankemodellen vi och dom.

Den första veckan grät jag…. är både kvinnohistoria och en del av Sveriges och Finlands historia.

 

 

 

© Siirtolaisuusinstituutti Takaisin ylös