Numur – Islam ja minä -näyttelyn avajaiset

Kuva: Uwa Iduozee. Graafinen suunnittelu: Tuukka Järventausta ja Issam Abbas NasserNumur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy.

22.2.2018
Siirtolaisuusinstituutissa avataan keskiviikkona 28.2. näyttely Numur – Islam ja minä. Näyttelyn avajaisia vietetään kello 17.00–19.00.

Näyttelyyn osallistuvat nuoret taiteilijat tuovat teoksillaan näkyväksi muslimitaustaisten identiteettien monimuotoisuuden. He tarkastelevat taiteen keinoin omaa identiteettiään suhteessa taustaansa sekä ympäröivään yhteiskuntaan. Teoksissa keskusteluun nousee teemoja kuten kulttuurien välissä eläminen, suhde uskontoon sekä kuulumisen ja turvallisuuden kokemukset. Näyttely on hyvä mahdollisuus tutustua muslimitaustaisten nuorten elämään vakaumuksesta riippumatta.

Näyttely lähestyy musliminuorten kokemuksia uudella tavalla. Ongelmakeskeisyyden ja uhkakuvien sijaan esille nostetaan nuorten voimavaroja ja vahvuuksia taiteellisen osallistumisen keinoin, näyttelyn toteuttavan hankkeen johtaja Marja Tiilikainen sanoo.

Näyttelyn avaavat Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurminen ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Kimmo Puolitaival. Tilaisuuden juontaa Nuorten Muslimien Foorumin aktiivi ja Turun nuorisovaltuuston jäsen Abdel Bettahar. Avajaisohjelmassa on lisäksi luvassa musiikkia ja nuorien taiteilijoiden puheenvuoroja, sekä naposteltavaa. Tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin.

Näyttelyssä on esillä valokuvia, videoita, maalauksia, runoutta sekä audiovisuaalisia ja tekstiili-installaatioita. Näyttelyn oheisohjelmassa on erilaisia työpajoja, paneelikeskustelu ja elävä kirjasto, jossa muslimitaustaiset nuoret vastaavat näyttelyvieraiden kysymyksiin.

Numur – Islam ja minä on osa Koneen Säätiön rahoittamaa Nuoret muslimit ja resilienssi -tutkimushanketta (2016–2018) Helsingin yliopistossa ja se toteutetaan yhteistyössä Globaalinuoret ry:n, Nuorten Muslimien Foorumi ry:n ja Siirtolaisuusinstituutin kanssa. Näyttely oli esillä Helsingissä Stoan galleriassa viime marraskuussa. Turun näyttelyssä on mukana myös paikallisia nuoria taiteilijoita.

Numur – Islam ja minä
Siirtolaisuusinstituutti 28.2.–20.3.2018
ma–pe 9.00–18.00
la 11.00–15.00
Eerikinkatu 34, 20100 Turku

Avajais- ja oheisohjelma.

Kuva: Uwa Iduozee. Graafinen suunnittelu: Tuukka Järventausta ja Issam Abbas Nasser

© Siirtolaisuusinstituutti Takaisin ylös