Österbottens regioncenter  »  Regioncentrets verksamhet  »  Kontakt


Regioncentrets historia

Ajatus siirtolaisuusmuseon perustamisesta Peräseinäjoelle (kuuluu nykyisin Seinäjoen kaupunkiin) syntyi jo 1960-luvun lopulla. Silloin peräseinäjokelaissyntyinen siirtolaisuushistorian tutkija Anna-Leena Toivonen esitti sitä Peräseinäjoki-päivillä pitämässään puheessa. Siirtolaisena ollut suurjuoksija Ville Ritola, joka oli kotoisin Peräseinäjoelta, palasi Suomeen vanhuudenpäivillään. Hän lahjoitti syntymäkunnalleen mm. kaikki olympiamitalinsa.

Vuonna 1989 Peräseinäjoen kunnanhallitus asetti siirtolaismuseotyöryhmän, jonka tehtävänä oli laatia selvitys museon perustamis- ja ylläpitomahdollisuuksista sekä vaihtoehdoista. Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon amanuenssi Eliisa Kopra laati museolle museosuunnitelman, mutta selvitys ei johtanut museon perustamiseen. Hankkeesta pyydettyjen lausuntojen joukossa oli kuitenkin työministeriön neuvottelevan virkamiehen Risto Laakkosen esitys, jossa hän ehdotti yhteistyötä Turun Siirtolaisuusinstituutin kanssa.

Peräseinäjoen kunta oli lähestynyt Siirtolaisuusinstituuttia alueellisen toimipisteen perustamiseksi jo 1970-luvulla, mutta hanke ei tuolloin toteutunut. Kunta palasi asiaan 1990-luvun alkupuolella. Neuvottelut johtivat tulokseen syksyllä 1994 ja Siirtolaisuusinstituutin Pohjanmaan aluekeskus aloitti toimintansa lokakuussa 1994.

Kun Peräseinäjoen kunta vuonna 2005 liitettiin Seinäjoen kaupunkiin, otti kaupunki vastatakseen kunnan osuudesta yhteistyössä. Keväällä 2007 Siirtolaisuusinstituutti ja Seinäjoen kaupunki allekirjoittivat aluekeskuksen asemaa koskevan uuden sopimuksen. Tässä sopimuksessa Siirtolaisuusmuseon toiminta siirtyi Seinäjoen kaupungin vastuulle.

Kesällä 2011 aluekeskus muutti uusiin toimitiloihin Seinäjoen keskustan kampusalueelle, vanhan lääninsairaalan rakennuskompleksiin. Käyntiosoite on Keskuskatu 32, I-rappu, 3. kerros.

© Siirtolaisuusinstituutti - Migrationinstitutet Upp