Etsimme haastateltavia mukaan tutkimukseen, jossa tarkastelemme sitä, miten maahanmuuttokontrolli vaikuttaa sellaisten pariskuntien arkielämään, jossa toinen on Suomen kansalainen ja toinen ulkomaalaistaustainen, jonka oleskeluoikeus Suomessa on epävarma.

Ulkomaalaistaustainen puoliso on saanut negatiivisen päätöksen oleskelulupahakemukseensa ja on joko käynyt läpi pitkän odotuksen saadakseen oleskeluluvan tai prosessi on vielä kesken. Oleskelulupahakemus voi perustua erilaisille syille, kuten turvapaikka, perhesuhteet, työllisyys tai opiskelu. Tavoitteenamme on tutkia sitä, miten epävarmuus vaikuttaa perheisiin ja muihin lähisuhteisiin (ystävät, sukulaiset Suomessa ja ulkomailla). Etsimme haasteltaviksi erilaisia pariskuntia: avioliitossa tai muunlaisessa parisuhteessa eläviä, hetero- ja queer-pareja, lapsiperheitä ja lapsettomia, nuoria ja ikäihmisiä.

Tämän tutkimushankkeen nimi on ”Rajallistamisen intiimi maantiede: Karkotettavuus ja sen vaikutukset ylirajaisissa parisuhteissa eläviin suomalaisiin sekä heidän lähipiiriinsä” (INDEFI, https://www.indefiproject.com/) ja hanketta rahoittaa Suomen Akatemia. Tutkimus toteutetaan Siirtolaisuusinstituutissa. Hanketta johtaa instituutin toimitusjohtaja Saara Pellander. Hankkeen muut tutkijat ovat Eveliina Lyytinen, Jaana Palander ja Pihla Siim.

Jos olisit kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen tai haluat hankkeesta lisätietoja, voit olla suoraan yhteydessä Pihla Siimiin (yhteystiedot alla). Haastattelut kestävät tavallisesti 1-2 tuntia. Haastattelisimme mielellään molempia puolisoja. Osallistumisesi tutkimukseen on täysin vapaaehtoista ja voit koska tahansa keskeyttää tutkimukseen osallistumisesi. Emme käytä tutkimuksessamme haastateltavien nimiä emmekä suoria tunnistetietoja.

Tutkimuksen tulokset auttavat meitä arvioimaan sitä, miten maahanmuuton hallinta vaikuttaa ylirajaisessa parisuhteessa elävien pariskuntien arkeen. Akateemisten artikkelien ja konferenssiesitysten lisäksi jaamme tutkimustuloksia myös ei-akateemiselle laajemmalle yleisölle. Tavoitteenamme on lisäksi esittää politiikkasuosituksia ministeriöille ja päättäjille.

Erikoistutkija Pihla Maria Siim

pihla.siim@migrationinstitute.fi

+358 40 129 3539 (myös WhatsApp-viestit)