Siirtolaisuusinstituutti on ainoa sekä muuttoliikkeiden tutkimukseen että dokumentoimiseen erikoistunut laitos Suomessa. Erityinen tehtävämme koskee ulkomailla asuvien suomalaisten elämän dokumentointia ja sitä koskevan tietämyksen edistämistä. Olemme valtakunnallinen toimija ja merkittävä osa työstämme tapahtuu Suomessa, mutta ulkosuomalaisten osalta toiminta-alueemme on koko maailma.

Siirtolaisuusinstituutti tekee tutkimusta, julkaisee, ylläpitää arkistokokoelmaa, siirtolaisrekisteriä ja alan erikoiskirjastoa sekä järjestää tapahtumia ja näyttelyitä. Siirtolaisuusinstituutti on monitieteinen ja se toimii läheisessä yhteistyössä koti- ja ulkomaisten korkeakoulujen sekä muiden instituutioiden kanssa.

Toimipisteet

Instituutilla on kolme toimipistettä. Turussa sijaitsee Siirtolaisuusinstituutin pääpaikka, jonka yhteydessä ovat myös arkistokokoelmat, kirjasto ja näyttelytilat. Seinäjoen toimipiste sijaitsee Seinäjoen yliopistokeskuksen yhteydessä. Merkittävä osa toiminnasta on keskittynyt pohjalaisten muuttoliikkeiden tutkimukseen. Vaasan toimipiste (Centret för Svenskfinland) sijaitsee Åbo Akademin Vaasan yksikössä. Sen tehtävänä on toteuttaa tutkimusta ja dokumentaatiota liittyen suomenruotsalaiseen siirtolaisuuteen.

Rahoitus

Instituutin toiminnan mahdollistaa opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustus, jonka lisäksi etenkin tutkimuksessa kilpaillun hakerahoituksen osuus on merkittävä. Instituutilla on myös omaa säätiövarallisuutta, josta tuetaan sekä omaa toimintaa että jaetaan apurahoja.

Historia

Siirtolaisuusinstituuttisäätiö sr on perustettu vuonna 1974. Instituuttia olivat perustamassa kaikki sen aikaiset suomalaiset yliopistot sekä muutama ministeriö ja kansalaisjärjestö. Instituutin perustajat tulivat Turun yliopistosta.

Siirtolaisuusinstituutin vaiheisiin voi tutustua tarkemmin historiateoksesta LIIKKEELLÄ – Siirtolaisuusinstituutti 1974–2014

Organisaatio ja säännöt
Siirtolaisuusinstituutin hallitus ja hallintoneuvosto asettavat toiminnan yleiset linjaukset. Hallitus tekee myös päätökset myönnettävistä apurahoista. Instituutin jäsenyhteisöjen…
Lue lisää
Strategia
 Siirtolaisuusinstituutin strategia 2024–2026 
Lue lisää
Meille töihin
Siirtolaisuusinstituutti on hyvä näköalapaikka muuttoliiketutkimukseen Suomessa ja maailmassa. Lisäksi instituutissa on ainutlaatuista osaamista ulkosuomalaisuuteen liittyvissä kysymyksissä….
Lue lisää
Henkilöstö
Täältä löydät Siirtolaisuusinstituutin henkilöstön yhteystiedot.
Lue lisää