Ylisukupolvinen poliittinen sosialisaatio maahanmuuttotaustaisissa perheissä ja
Suomen venäjänkieliset 2024 -seurantatutkimus

Tiistaina 21.1.2025 klo 14.00 – 15.30
Siirtolaisuusinstituutti, Hämeenkatu 13, Turku ja Zoom

Siirtolaisuusinstituutin avoimet tutkijaseminaarit järjestetään hybriditilaisuuksina sekä verkossa että paikan päällä Siirtolaisuusinstituutissa (Hämeenkatu 13, Turku).
Paikan päälle Siirtolaisuusinstituutin luentosaliin mahtuu enintään 40 osallistujaa.

Esitykset:

Josefina Sipinen, Tampereen yliopisto

Ylisukupolvinen poliittinen sosialisaatio maahanmuuttotaustaisissa perheissä

Discontinuities in Intergenerational Transmission of Political Values in Finland (DISCO) tutkii poliittisten arvojen periytymistä alle 40-vuotiaiden suomalaisten ja heidän vanhempiensa välillä sekä väestössä yleisesti että erityisesti maahanmuuttotaustaisissa perheissä. Alle 40-vuotiaiden poliittiset näkemykset eroavat tutkitusti heidän vanhempiensa vastaavista: nuoremmat ikäryhmät ovat vanhempiaan selvästi liberaalimpia, suhtautuvat myönteisemmin globalisaatioon ja painottavat selvästi vähemmän esimerkiksi uskonnon merkitystä. Havainto ei kuitenkaan välttämättä koske koko sukupolvea. Lisäksi on huomattava, että kasvaneen maahanmuuton myötä poliittisten arvojen ylisukupolvisiin siirtymiin vaikuttaa paitsi vanhempien ja lasten poliittinen sosialisaatio eri ajassa myös maantieteellisesti eri paikoissa ja poliittisissa järjestelmissä. DISCO-hanketta (2024-2027) rahoittavat Koneen säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto. Hankkeessa on mukana tutkijoita Tampereen, Turun ja Helsingin yliopistoista sekä Siirtolaisuusinstituutista.

Laura Koskimies, Innolink Oy ja Elina Gusatinsky, Cultura-säätiö

Suomen venäjänkieliset 2024 -seurantatutkimus

Cultura-säätiö toteutti vuonna 2022 ensimmäisen edustavan mielipidetutkimuksen Suomen venäjänkielisten asenteista ja ajatuksista suomalaisessa yhteiskunnassa. Vuonna 2024 tehtiin seurantaselvitys, jossa tarkasteltiin venäjänkielisten asenteiden ja mielipiteiden muutoksia kahdessa vuodessa. Seurantaselvityksessä kiinnitettiin lisäksi erityistä huomiota medialuottamukseen ja median käyttöön, koska vuoden 2022 tutkimuksessa havaittiin venäjänkielisten heikko luottamus suomalaiseen mediaan. Venäjänkielisten mielipiteitä vertailtiin tutkimuksessa myös koko väestön mielipiteisiin useissa kysymyksissä. Tulokset kertovat, että venäjänkieliset maahanmuuttaneet ovat heterogeeninen ryhmä, mutta toisaalta ryhmänä eroavat selkeästi koko väestöstä useissa mielipidekysymyksissä. Suomen venäjänkieliset 2024 -tutkimus toteutettiin 1 000 puhelinhaastattelun muodossa kerätyn haastatteluaineiston pohjalta. Tutkimuksen toteutti Innolink Research, ja tutkimuksen tärkeänä kumppanina ja rahoittajana toimi Huoltovarmuuskeskus.

Ilmoittaudu tutkijaseminaariin tämän linkin kautta viimeistään 20.1.2025.

Etäosallistujille lähetetään Zoom-linkki saman päivän aamuna.

Etusivu
Siirtolaisuusinstituutti on ainoa sekä muuttoliikkeiden tutkimukseen että dokumentoimiseen erikoistunut laitos Suomessa. Erityinen tehtävämme koskee ulkomailla asuvien suomalaisten elämän…
Read more
Tapahtumat
Siirtolaisuusinstituutin tapahtumat on koottu tälle sivulle. Uutiset löytyvät omalta sivultaan.
Read more