Etelä-Pohjanmaan liitto (EAKR) ja SI (2024–2025)

Hankkeen tavoite:

Hankkeen tavoite on edistää Etelä-Pohjanmaan pk-yritysten valmiuksia työllistää ja johtaa monimuotoista työyhteisöä, mikä puolestaan mahdollistaa paikallisen innovaatioympäristön kehittämisen.

Etelä-Pohjanmaan väestö vanhenee, osaava työvoima muuttaa kaupunkeihin ja nuorten valmistuvien ja valmistuneiden opiskelijoiden joukosta erityisesti korkeasti koulutetut naiset muuttavat pois maakunnasta. Vuonna 2019 Etelä-Pohjanmaa oli Suomen vähiten kansainvälisin maakunta. Samaan aikaan alueella halutaan uudistaa elinkeinoelämää ja tukea kilpailukykyä. Tämä tarkoittaa, että Etelä-Pohjanmaan täytyy pystyä tarjoamaan monipuolisia työmahdollisuuksia, jolloin osaava, koulutettu työvoima jää alueelle. Tähän tarvitaan asenteellisia ja rakenteellisia valmiuksia työllistää monimuotoista työvoimaa. Jos yritykset keskittyvät palkkaamaan samanlaista työvoimaa, kuin aiemmin on palkattu, menetetään kehittymisen mahdollisuuksia ja suljetaan ovia mahdollisilta uusilta ajatuksilta ja innovaatioilta, joita uudentyyppiset työntekijät voisivat antaa yrityksille. Monimuotoisuus on tutkimuksen perusteella keskeinen innovaatioita edistävä tekijä.

Hankkeessa selvitetään monimuotoisuuden johtamisen lähtötilanne ja haastatellaan monimuotoisuuden johtamisen menestyksellisiä toteuttajia, jotka ovat huomioineet erityisesti joko maahanmuuttajien, ikääntyvien tai vastavalmistuneiden aseman työyhteisössä. Tätä kautta tunnistetaan ja kuvataan sekä haasteet että hyvät käytännöt, joita Etelä-Pohjanmaalla on liittyen työvoiman monimuotoisuuden vahvistamiseen.

Saadun tiedon perusteella järjestetään yhteiskehittämiseen perustuvia työpajoja alueen yrityksille, jotta ne voivat oppia ja kehittää monimuotoisuusjohtamistaan yhdessä muiden yritysten ja sidosryhmien kanssa. Lisäksi hankkeen tavoitteena on aloittaa alueella julkinen keskustelu monimuotoisuusjohtamisesta ja pitää keskustelua yllä niin, että se voi sysätä käyntiin myös paikallisessa innovaatioympäristössä tapahtuvia muutoksia. Lopuksi hankkeen annista kootaan raportti. Yrityksille tehdään helposti hyödynnettävä materiaali, joka tiivistää hankkeen olennaisimmat tulokset, esimerkit ja hyvät käytänteet. Hankkeessa järjestetään myös loppuseminaari.

Hankkeen asiantuntijat:

Hanketta koordinoi Ruralia-instituutti/Helsingin yliopisto
Siirtolaisuusinstituutin Seinäjoen yksikkö toimii hankkeessa partnerina.