Siirtolaisuusinstituutin luottamuselimissä pitkään vaikuttanut dosentti Altti Majava nukkui pois 12.6.2022 Helsingissä.

Altti Majavan nuoruus oli karu. Hän syntyi kuusilapsiseen perheeseen Posiolla 8.2.1932.  Isä ei palannut rintamalta, vaan katosi sotavankeudessa. Altti joutui siten jo varhain olemaan yksinhuoltajaksi joutuneen äidin apuna. Lapin sodan yhteydessä perhe lähti evakkomatkalle. Altti vammautui kranaattiräjähdyksessä vaikeasti menettäen vasemmasta kädestään neljä sormea.

Altti oli jo lapsena positiivisella tavalla utelias ja erittäin tiedonhaluinen. Tämän oli pannut merkille mm. hänen posiolainen opettajansa. Altti sai paljon muitakin tukijoita menestyksekkään opintiensä alkutaipaleelle.

Altin väestöntutkimuksellinen ”korkeakoulu” sijoittui Tukholman yliopistoon, jossa hän toimi tutkijana 1960-luvun alussa maineikkaassa Gunnar Myrdalin tutkimushankkeessa Asian Drama: An Inquiry into the Poverty of Nations. Altti oli yksi julkaisun kirjoittajista johtavan assistentin (Principal Assistant) nimikkeellä. Tämä oli hänelle erinomaista meriittiä, kun Valtioneuvosto aikanaan myönsi hänelle dosentin pätevyyden ilman tohtorin tutkintoa.

Suomen Väestötieteen Yhdistys (SVY) perustettiin vuonna 1973. Altti Majavasta tuli yhdistyksen toinen ja ainakin toistaiseksi pitkäaikaisin puheenjohtaja vuonna 1975. Tässä tehtävässä hän luotsasi yhdistystä peräti 21 vuotta. Altin aikana yhdistyksen jäsenmäärä kaksinkertaistui 100:sta 200:een. Hänen aikanaan SVY aktivoitui erityisesti kansainvälisillä foorumeilla: yhdistys ja sitä kautta Suomi tuli voimakkaasti mukaan pohjoismaiseen väestötieteen perheeseen. Yhteistyö oli aktiivista sekä kokoontumisten että julkaisutoiminnan osalta. Samoin SVY:stä tuli Euroopan Väestötieteen Yhdistyksen EAPS:n jäsen. Yhteistyötä kansainvälisen väestöntutkijoiden liiton IUSSP:n kanssa myös tiivistettiin huomattavasti Altin aikana.

Varsinaisen elämäntyönsä Altti teki työministeriössä. Hän toimi ministeriön suunnittelutoimiston päällikkönä kahden vuosikymmenen ajan. Esimiehenä Altti oli joviaali, kannustava ja alaisistaan huolehtiva. Suoraselkäisenä virkamiehenä hän ei kaihtanut ilmaista mielipiteitään poliittisille esimiehilleen.  Akateemiselle uralle Altti palasi 1990-luvulla hoitaessaan mm. väestötieteen professorin virkaa. Hän oli suosittu luennoitsija monilla akateemisilla areenoilla.

Altti Majavalla oli lukuisia työhön liittyviä luottamustehtäviä. Hän oli mm. Siirtolaisuusinstituutin valtuuskunnassa työministeriön edustajana vuosina 1974–-1977, ja myöhemmin vuosina 1979–2003 Suomen Väestötieteen Yhdistyksen edustajana.

Itse tutustuin Alttiin aloittaessani työurani vuonna 1974 siirtolaisuustutkijana Turun yliopiston sosiaalipolitiikan laitoksella. Suomessa oli huolestuttu Ruotsiin 1960-luvulla tapahtuneesta suuresta joukkomuutosta. Valtioneuvosto asetti 8.4.1970 toimikunnan, jonka tehtävänä oli laatia siirtolaisuutta, sen syitä ja seurauksia selvittävä tutkimusohjelma. Ohjelman projektijohtajaksi nimettiin Altti Majava työvoimaministeriöstä. Hanke oli massiivinen, sillä se toteutettiin 10 eri laitoksen tai tutkimusyksikön puitteissa. Siirtolaisuusinstituutti oli myös mukana hankkeessa.

Ohjelma tuotti yli 20 tutkimusta ja kymmeniä opinnäytetöitä. Oma osuuteni valmistui vuonna 1977.  Kolmen tutkimusvuoteni aikana kokoonnuimme kahdesti vuodessa tutkimuspalavereihin. Ne olivat erinomaisia ”jatkokoulutuspaikkoja” nuorille, työuransa alkuvaiheessa oleville tutkijoille. Altti kotimaisine ja kansainvälisine kollegoineen piti huolen siitä, että palaute seminaareissa oli reaaliaikaista, tiukkaa ja ennen kaikkea rakentavaa.

Altilla oli erinomainen huumorin ja draaman taju. Jostain kumman syystä kaikilla miespuolisilla työministeriön projektitutkijoilla oli joko viikset tai kokoparta.  Erään menestyksekkään osahankkeen päätyttyä Altti kutsui tutkijat kotiinsa illastamaan. Altti toivotti vieraat tervetulleiksi muhkeiden viiksiensä takaa ”Olen yksi teistä”, totesi Altti. Niitä viiksiä ei sitten myöhemmin näkynytkään.

Perhe oli Altille kaikki kaikessa. Lapsilleen hän oli peruskallio, pyyteetön ja auttavainen. Suhteet lapsenlapsiin Annetteen ja Markukseen olivat erityisen lämpimät. Puolisonsa Irmelin Hildénin kanssa he viettivät yli kuusikymmenvuotisen yhteisen elämän, toistensa ajattelua rikastuttaen. Altti toimi Irmelinin omaishoitajana kaksikymmentä vuotta saattaen rakkaansa viimeiselle matkalleen vain muutamaa viikkoa ennen omaa kuolemaansa.

Siirtolaisuusinstituutti ja suomalainen muuttoliiketutkimus on paljosta kiitollinen Altille ja hänen poikkeuksellisen suurelle elämäntyölleen.

Ismo Söderling

Väestötieteen dosentti, Siirtolaisuusinstituutti

Uutiset
Tältä sivulta löydät Siirtolaisuusinstituutin tuoreimmat uutiset. Tapahtumat löytyvät omalta sivultaan.
Lue lisää
Etusivu
Siirtolaisuusinstituutti on ainoa sekä muuttoliikkeiden tutkimukseen että dokumentoimiseen erikoistunut laitos Suomessa. Erityinen tehtävämme koskee ulkomailla asuvien suomalaisten elämän…
Lue lisää