Siirtolaisuusinstituutti perusti John Mortonin (1725–1777) nimeä kantavan tunnustuspalkinnon vuonna 2010. Morton oli pennsylvanialainen suomensukuinen poliitikko ja yksi Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista.

John Morton -palkinto myönnetään vuosittain muuttoliikkeiden ja monikulttuurisuuden hyväksi tehdystä erittäin ansiokkaasta työstä tai teosta. Palkintoon oikeuttavan teon on liityttävä suomalaiseen tai Suomessa tapahtuneeseen muuttoliikkeeseen. Palkinto voidaan myöntää henkilölle, yhteisölle tai viranomaiselle. 

Palkinnon saajasta päättää Siirtolaisuusinstituutin hallitus tehtyjen esitysten perusteella. Esityksiä voivat tehdä koti- ja ulkomaiset yksityiset ja yhteisöt. Hallitus voi nimetä palkinnon saajan myös muiden kuin esitettyjen ehdokkaiden joukosta. Palkinnon saaja ja perustelut julkistetaan Siirtolaisuusinstituutin järjestämässä tilaisuudessa. 

Palkitut

2021: Suomen Sukututkimusseura

Suomen Sukututkimusseura on kaikille avoin kansalaisjärjestö, jonka toiminnan tavoitteena on jo vuodesta 1917 lähtien ollut laadukkaan sukututkimuksen edistäminen. 

  • Lehdistötiedote
  • Seuran hallituksen puheenjohtajan Jouni Elomaan palkintopuhe “Näkökulmia sukututkimukseen liikkuvuuden tutkimuksena” Siirtolaisuusinstituutin YouTube-kanavalla

2020: Timo Aro

VTT Timo Aro on alue-, kaupunki- ja väestönkehityksen asiantuntija, joka työskentelee johtavana asiantuntijana Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI Public Oy:ssä. Aro on erikoistunut työurallaan laaja-alaisesti kunta- ja kaupunkikehittämiseen sekä alue- ja väestönkehityksen kysymyksiin useissa eri tehtävissä ja rooleissa.

2019: Pirkko Pitkänen

2018: Peter Kivisto

2017: Eva Hohenthal

2016: Marja Tiilikainen

2015: Hülya “Hissu” Kytö

2014: Reino Kero, Olavi Koivukangas, Auvo Kostiainen ja Keijo Virtanen

2013: Markku Peura ja Erkki Vuonokari

2012: Carl V. Pellonpää

2011: Antti Välikangas

Apurahat
Jaamme vuosittain apurahoja muuttoliiketutkimukseen Siirtolaisuusinstituutti hallinnoi kolmea rahastoa, joiden tuotolla tuetaan suomalaisen siirtolaisuuden tutkimusta ja dokumentointia….
Lue lisää
Henkilöstö
Täältä löydät Siirtolaisuusinstituutin henkilöstön yhteystiedot.
Lue lisää