Inkeri Lamér

 

Verkostotutkija

inkeri.l@telia.com

+46(0)73 358 3066

 

 

 


Oppiarvo:

 • Kulttuuritieteilijä

Asiantuntemus:

 • Inkeri Lamér on edelleen myös toimittaja, joka on työskennellyt lähes 30 vuotta (1978-2007) Ruotsin Radion suomenkielisenä toimittajana Göteborgissa seuraten ruotsinsuomalaisten elämää.

Nykyinen tutkimus:

 • KOTONA RUOTSISSA - Suomalaisia askelia Göteborgisssa

  Inkeri Lamér jatkaa Göteborgiin muuttaneiden suomalaisten elämän tarkastelua. Haastattelututkimuksessa painopiste on ruotsinsuomalaisten asumisessa.

  Kohderyhmänä on ensimmäisen polven ruotsinsuomalaiset, 1960-1970-luvuilla Ruotsiin muuttaneet. Haastateltavina on noin 25 Suomesta työhön tullutta miestä ja naista, joitakin pariskuntia. He kertovat asumisestaan Suomessa, muutosta Ruotsiin, ensimmäisestä asunnosta Ruotsissa ja myöhemmistä asumiskokemuksistaan. Oliko muuttokuormassa vain kello ja lompakko vai koko perheen taloustavarat ja huonekalut? Vietettiinkö ensimmäinen yö Ruotsissa tuttavien tai sukulaisten olohuoneen sohvalla tai patjalla lattialla vai oliko asunto odottamassa? Mitkä esineet ovat kulkeneet mukana muutosta toiseen?

  Kiintoisa kysymys on, miten asuminen ilmentää Ruotsiin jäämistä, missä vuorovaikutuksessa asunto ja muuttopäätös ovat keskenään. Onko Suomessa edelleen oma paikka, vaikka asuinmaa on Ruotsi? Onko vaivattomampaa viettää eläkepäiviä Espanjassa, kun Suomesta on jo kerran lähdetty? Vai onko koti kenties useammassa maassa?

  Kertomuksista välittyy tiiviisti kotoutumisprosessi sekä elämäntapa.

  Haastattelut taustoitetaan kuvaamalla joidenkin suomalaisten asuttamien kaupunginosien kehitystä. Vaikka kokemukset sijoittuvat  Göteborgiin,  monen kaupungin asumishistoriasta löytyy yhtäläisyyksiä, esimerkiksi lähiöiden kasvu ja vanhojen kaupunginosien muutos.

  Alustava aikatalu:
  haastattelut vuonna 2016
  kirjoitustyö 2017
  kirjan julkaisuvuosi 2018

© Siirtolaisuusinstituutti Takaisin ylös